USA - Vacation that changed my life.

I am back...

            Žila som z dňa na deň, čas bežal rýchlo a každý okamih sa zdal rovnaký. Život stratil to čaro, tú malú iskričku ktorá vzbĺkla, vtedy keď ju najviac trebalo a nahradil ju dážď. Nie len taký slabučký dážď ale leják, ktorý neprestával. NEnahradila ju búrka, tá našťastie ostala v úzadí ale dážď nebol tiež príjemný. Časom som si ale zvykla. Pomaly som začínala akceptovať, že slnko nevychádza až nastal moment kedy som sa v kvapkách dažďa začala topiť a pomaly privolávala búrku. Uvedomila som si, že to nemôžem nechať tak a začala som kráčať čelom vpred proti dažďu. V mojom svete slnko mohlo vyjsť, no trebalo chcieť a bojovať, nezáviselo to od ničoho iného. Prestala som utekať. Človek si myslí, že utekať je náročné, no zastať je ešte ťažšie. Vyhrala som a donútila slnko vyjsť:)

       Povedala som zbohom takému životu. Je absolútne normálne že v živote k nám prichádzajú ako dobré tak i zlé veci ale nikto z nás si nezaslúži žiť život na jednej úrovni kde nenachádzajú ani drobné kúsky radosti.


               Som späť, stalo sa veľa vecí o ktorých sa  ešte zmienim v budúcnosti. Veľa vecí, ktoré ma posunuli a cítim, že som zase o krôčik ďalej. Každý okamih v našom živote ovplyvňuje tie ostatné okamihy a každý zlý okamih v sebe zahŕňa veľa pozitívneho, niečo čo nás buď posilní alebo poučí.Tento príspevok však nemá byť o mojej minulosti, tú som prijala a je síce súčasťou mňa ale taktiež je súčasťou mňa aj rozhodnutie kráčať vpred a neobzerať sa. Preto sa s vami opäť spájam, som plná nových a pekných myšlienok, ktoré chcem s vami zdieľať.

             Väčšina z vás asi nevie, že som strávila mesiac v USA. Pre dievča ako ja to bol splnený sen. Už ako malá som plánovala svoju budúcnosť mimo Slovenska a Spojené štáty boli prvá destinácia kam by som zamierila. Amerika znie ako mesto plné klišé názorov a vecí, zaostalou kultúrou či mesto preľudnené natoľko, že človek tam stráca svoju výnimočnosť. Takto by premýšľal realista, no keďže ja som veľký snílek v tomto meste som videla jeho veľkosť, jeho nespočítateľné množstvo možností, jeho slobodu a jedinečnosť. Musím zkonštatovať, že som sa nemýlila. Narazila som na veľa kontrastov v porovnaní so Slovenskom. Chcela by som vám dať vzácny kúsok toho, čo mi Amerika poskytla a to skúsenosti, spojené s múdrosťami života. Tak ak sa chcete vydať na dobrodružnú cestu plnú prekážok ale aj slastí, tak poďte za mnou. Sľubujem, že to bude stáť za to.




               1. Treat others as you wanna be treated



        S týmto porekadlom som sa stretla už dávno v minulosti. Aj napriek tomu, že som sa k ľuďom vždy snažila správať milo, som v skutočnosti nevystihla jeho podstatu. Nikdy som sa nezaujímala o ľudí tak ako by som chcela aby sa oni zaujímali o mňa. Moja návšteva Ameriky mi potvrdila, že ľudia na tomto svete nie sú až tak skazení. Hneď ako som pristála na území Ameriky som sa cítila vítaná, či už personálom na letisku, zamestnancami v obchodoch, čašníkmi v reštauráciách či bežne ľuďmi na ulici. Nezáležalo na tom akej farby pleti boli, aké náboženstvo vyznávali, no snažili sa s vami spojiť, snažili sa nájsť cestu, ktorá sa bude páčiť vám obom. Ich úsmev na tvári nebol falošný a ich otázka "ako sa máš" nebola zbytočná. Američania skrátka komunikujú, vytvárajú si nové známosti veľmi rýchlo a snažia sa presne o to aby ste sa cítili tak ako sa chcú cítiť oni, v tom najlepšom svetle. Toto vedie k tomu, že vaše skúsenosti s prístupom ostatných k vám zdieľate ďalej a takto sa šíri láska a pochopenie vo svete.





2. No excuses

Amerika síce ponúka nesmierne množstvo možností a ponúk ale na druhú stranu nič neodpúšťa. Ak skrátka niečo chcete, musíte na tom pracovať každým dňom viac a viac a nepoľaviť. Vraví sa, že tam niekde vonku sú tisícky takých ľudí ako vy, ktorý chcú niečo dosiahnuť tak veľmi ako vy preto zaváhanie či poľavenie iba znižuje vaše šance byť jedným z vyvolených.




3. No jealousy

Každý má to čo chce a ak to aj nemá, nezačína sa porovnávať no radšej pracuje na svojom zlepšení. Američania sú aj v tomto smere dobrosrdeční, nezávidia si navzájom a radi si pomáhajú. Dovolia ti učiť sa z ich vlastných chýb, dajú ti radu a snažia sa ti pomôcť. Neporovnávajú sa s inými v zmysle tom, že sú lepší alebo horší ako ostatní. Pripisujú si svoju vlastnú hodnotu a pracujú sami za seba, no popritom ti podajú pomocnú ruku ak si ju ochotný prijať.




4. Freedom & Consequences

Mám pocit, že sloboda sa stala časom synonymom slova Amerika a tak tomu je aj v skutočnosti. Táto sloboda je veľmi uvoľňujúca a taktiež oslobodzuje myseľ od strachu, no znamená to však aj to že každý za svoje rozhodnutia znáša dôsledky. Ponuky prichádzajú neustále avšak je len na vás ako sa rozhodnete, nikto vás do ničoho nútiť nebude.




5. Accept it and let it go

Nech sa stane čokoľvek zlé nenechajte tú danú vec ovplyvňovať vás a ničiť vám krásy života. Naučila som sa, že najlepší spôsob ako bojovať s problémami je za prvé prijať, že tu sú a akceptovať to, že sa dejú práve nám, za druhé zistiť o nich niečo viac, zistiť ako nás ovplyvňujú čo nám do života priniesli, čo sme sa z nich mohli naučiť, ako nás posilnili a ako s ich môžme prekonať, tretím krokom je nechať tieto problémy ísť, neznamená to snažiť sa zabudnúť ale nedovoliť im do nás ďalej zasahovať.




6. Believe in yourself

Pre niektorých jedincov je to prirodzené správanie, pre ostatných to môže byť vec s ktorou bojujú celý život. Viera v seba samého neznamená pridávať si hodnotu a povyšovať sa nad ostatnými. Znamená uvedomiť si svoju skutočnú hodnotu, svoju jedinečnosť a schopnosť rozvíjať sa bez porovnávania s ostatnými ľuďmi. Ak dokážete veriť v seba a v to, že niečo dokážete váš mozog sa naplní pozitívnymi myšlienkami a s ním prichádzajú aj odpovede na to ako - niečo dokázať. K tomuto bodu odporúčam prečítať si knihu: The Magic Of Thinking Big - David Schwartz, PhD


 


7. Get to know yourself

       Sama som sa párkrát zmienila aj v predchádzajúcich článkoch, že úlohou života nie je zistiť kto ste ale vybudovať si vašu osobnosť a to aj platí. Nemyslím si, že máme predurčené hodnoty, vlastnosti ani záľuby - tie sa odvíjajú od vplyvu nášho okolia ale aj od nášho vnútorného zmýšľania. Momentálne som v bode kedy som sa vo veľa veciach prestala prispôsobovať spoločnosti. Myslím si, že je to pre mňa ešte dlhá cesta k tomu aby som sa dokázala úplne odosobniť od ideálov spoločnosti ale ako šestnásť ročné dievča, ktoré rado píše, zbožňuje knihy, hrá golf miluje rap 80tich a nórskych krásavcov sa asi trošku líšim. Trvalo mi veľmi dlho zistiť čo mám rada, kam chcem v živote smerovať, s akými ľuďmi sa chcem stretávať či to akú hudbu chcem počúvať a aké oblečenie budem nosiť. Človek môže k nejakému záveru dospieť len v prípade, že skúša čo mu vyhovuje. Napriek tomu, že som prešla už rôznymi štádiami nemyslím si, že som na konci. Viem, že pocity sa menia neustále a faktory prostredia k tomu len prispievajú, takže sa nebojte zmeny, ak sa v nej necítite pohodlne zmeňte to, vyskúšajte niečo nové. Na záver som chcela len dodať, že ak sa usadíte v nejakom bode kde ste so sebou spokojný, môžete začať pozorovať samého seba, iba pozorovaním zistíte kto naozaj ste, ako sa správate v rôznych situáciách a ako sa môžte ďalej posúvať.



8. Gratitude

         Táto aktivita alebo spôsob žitia sa nám zdá neprirodzený. Verte nie ste v tom sami, aj napriek tomu, že sa snažím mi to stále nepríde normálne alebo bežné. Myslím si, že každý z nás je vnútorne veľmi vďačný za to čo všetko má, či už toho je viac alebo menej, no prinútiť sa k tomu a vysloviť ako veľmi sme za to naozaj vďační je niekedy na nás až priveľa. Preto môžte začať malými krokmi ako je denník, do ktorého si každý deň napíšete 3 veci, ktoré vás potešili a boli ste za ne vďační. Tento zoznam vecí, môžte každý deň stupňovať. Tým, že sa budete nútiť vymýšľať stále nové a nové veci, zistíte ako veľa toho vlastne máte a ani si to nestíhate uvedomiť. Vnesie to do vás pokoru a naplní vás to radosťou, nebudete toľko premýšľať nad tým čo nemáte, práve naopak zamyslíte sa nad tým čo už máte.

 

9.Fear

Strach je najväčšou brzdou našich životov. Je skutočný. Nie je správne nahovárať si, že sa strach v našom živote nenachádza. Všetci sme zraniteľní. Bojíme sa zlyhania, máme strach zo straty blízkych, bojíme sa samých seba, keď sa nevieme vyznať v našich myšlienkach a v nás samých. Strach nám zabraňuje v skúšaní nových vecí, v objavovaní nepoznaného a v kráčaní napred našim cieľom. Ale ako strach v akejkoľvek forme prekonať? “Action cures fear” predstavte si prípad človeka, ktorý sa bojí skoku do vody, tým že sa raz prekoná a tento krok vykoná alebo ho niekto strčí prekoná svoj strach. Strach väčšinou začína z neznámeho a preto niečo odskúšané (prekonané) nám strach naďalej robiť nebude.


 








Ďakujem vám za prečítanie článku! Veľmi sa teším na to čo prinesie budúcnosť, som plná radosti a nových myšlienok. Rozhodla som sa, že s vami chcem zdieľať viac mňa a viac reálnych vecí. Myslím si, že v dnešnej dobe plnej ideálov a príspevkov spojených s videami o tom ako byť podľa predstáv väčsiny sa to celkom zíde. 
Napíšte mi prosím, čo by ste radi videli ako ďalší článok, za akúkoľvek odozvu, či nápad budem rada.
Ak sa vám príspevok páčil nezabudnite sledovať môj blog.

Mám vás veľmi rada, posielam vám veľa lásky a mier vo vašich myšlienkach

 S láskou South



1 komentár:

Používa službu Blogger.