Lost generation. Please, read this!

"Being famous on instagram is basically the same thing as being rich in Monopoly"



       Už nedokážem dlhšie mlčať, cítim že teraz je tá správna chvíľa - teraz alebo nikdy. Požiera ma pocit viny za to čo som zo svojho blogu spravila. Keď som si ho zakladala, spomínam si ako som si ho predstavovala - má byť odlišní, má ľuďom otvoriť oči a nie prinášať im úzkosti z toho, že nežijú podobný "dokonalý" (ani z ďaleka) život ako ja. Moja najväčšia nočná mora sa stala realitou, vplyv okolia, nátlak spoločnosti a strach z odcudzenia bol väčší ako môj sen. Dostala som sa do tohto veľkého začarovaného kruhu, kde obrázky majú byť veľmi farebné, texty nie príliš plné emócii a nadpis tak pútavý, že človek na neho klikne ale obsah ho sklame. Ach ako veľmi som nechcela aby sa toto stalo, vždy som sa cítila inak ako ostatní, no bála som sa odokryť svoju skutočnú identitu.


       Keď som si zakladala meno svojho blogu, nazvala som ho LifeOfBasicGirl (život obyčajného dievčaťa) - nenaznačovalo to nič tomu, že som obyčajná alebo "normálna". Chcela som týmto názvom odovzdať myšlienku, že nie som o nič viac ako môj čitateľ, že aj ja žijem len obyčajný život s množstvom výkyvou a ťažkých rozhodnutí. Youtube a Blogy sledujem, už nejaký ten čas. Spomínam si na moje 12 ročné já, ktoré objavilo Bethany Motu, bola slávna, mala fanúšikov, milióny zhliadnutí a ja som ju považovala za zjav dokonalosti. Nosila mašle vo vlasoch, tak som samozrejme začala aj ja - spomínam si ako som kvôli tomu vstávala o 2 hodiny skôr do školy a stále nevyzerala tak skvele ako ona - znižovalo mi to sebavedomie. Chcela som aby momenty z youtube videií, vyzerali tak isto aj v skutočnosti, aby všetko bolo tak perfektné ako tam, no časom som si uvedomila, že realita má trošku iný obraz. Kúpila som si rovnaký rúž no jeho kúpa ma netešila, tak som si myslela že potrebujem viac, že potrebujem všetko ako ľudia ku ktorým prihliada väčšina, myslela som si, že aj ja k ním musím prihliadať. Ach, aká som len bola hlúpa.


      Blogy a youtube kanále sú preplnené tým, aký mate byť, čo si máte obliekať, čo si máte kúpiť a vy to všetci vidíte aj ja to vidím a uvedomujeme si to, no nikto s tým nič nerobí. Láka nás ta bublina dokonalosti, ktorá je totálne falošná. Myslíme si, že čím viac si toho kúpime tým budeme šťastnejší - no nebudeme, veciam časom začneme pripisovať menšiu hodnotu, nebudeme si ich vážiť a stanú sa pre nás bežnou súčasťou, budeme hrabať po niečom väčšom, stále a stále dokola až zistíme, že šťastie sa v týchto veciach nenachádza, čím skôr to zistíme, tým lepšie. Podobne je to aj s peniazmi, mocou, slávou ale to predsa každý vie. Koľkokrát som si povedala, že si idem spraviť radosť a nakúpila si tonu hlúposti, len aby som zabudla na prázdnotu, ktorú v sebe nesiem - je dúfam jasné, že nič z toho tú prázdnotu nevyplnilo, práve naopak prehĺbilo.


     Skrátka sa už dlhšie nedokážem prizerať (robiť) na to ako "influencery" (obyčajní ľudia) pridávajú obsah na sociálne siete, ktorí prináša ostatným ľuďom (hlavne deťom a teenegerom) pocity úzkosti, menej cennosti a túžby po podobnom skvelom živote. Túto platformu, sme nezískali preto aby sme povyšovali naše hodnoty nad hodnoty niekoho iného ani na to aby sme zo svojho života, robili niečo čím nie je a zakrývali naše problémy. Nikoho, neobviňujem pretože sama viem aké ťažké je spadnúť do tohto víru, no chcela som len zdôrazniť aby si ľudia uvedomili, že to čo vidia na obrazovkách nie je skutočné. Chápem, poviete si že si to uvedomujete ale stále vás to láka.


       Už nikdy nechcem dať pocítiť mojim čitateľom, že sú menejcenní alebo, že sa majú niečím riadiť. Buď to robme na 100% a úprimne alebo vôbec. Nevládzem sa pozerať na to ako spoločnosť tlačí na ideály a ľudia sú potom plný nepodstatných myšlienok - nedokážu už viac triediť informácie, čo je správne a čo nie, udávajú nám rozmery do, ktorých by sme sa mali vmestiť inak sa budeme cítiť osamotene a divne, chcú aby sme sa cítili nepodstatne, menej cenne a aby naša psychika išla proti nám. V dnešnom svete už nie sú dobré a zlé veci. Možnosti sú neobmedzené.


       Žijete na inom mieste ako niekto ku komu sa prirovnávate, narodili ste sa v iný čas, máte iné hodnoty,iný výzor, povahu, vlohy, okolie, prostredie v ktorom ste vyrastali a minulosť. Nikdy nebudete nikým iným len samým sebou. Snažiť sa podobať niekomu je nemožné. Jediný spôsob ako nájsť šťastie je zamerať sa na to kým asi môžem byť, kým by som chcel byť a kadiaľ sa vydám, nie koho cestou sa vydám, kto mi je vzorom či ako byť ako niekto iný. Dnešné instagramové hviezdy, nie sú nič čomu by sme mali dávať našu pozornosť. Títo ľudia žijú iný život v realite a často sa ani zďaleka nepribližujú k tým veciam ku ktorým prihliadate online. Je to chvíľkové. Nemá to budúcnosť.

       Vplyvom sociálnych sieti prichádza mnoho ďalších rizík. Ľudia zabúdajú ako komunikovať v reálnom živote, boja sa stretnutí, majú úzkosti z nových známostí a radšej niekoho kontaktujú písomne ako by sa s nim mali stretnúť. Naše vzťahy naberajú totálne iný smer. Veľa z vás to možno nepociťuje ale ja jednoznačne áno. Aj pre mňa osobne je ľahšie niekomu napísať ako veľmi ho mám rada alebo mu napísať niečo negatívne, nie pretože by som to tak necítila v skutočnosti ide o to, že internet ma "ochraňuje" nerobí ma tak zraniteľnou ako v reálnom živote. Tento faktor však totálne narúša naše vzťahy, pretože spoločné fotky na instagrame začínajú byť pre nás dôležitejšie ako nezabudnuteľné momety offline. Súdime ľudí podľa feedu a na ulici sa na nich nedokážeme ani pozrieť.

       Príchodom sociálnych sieti vedci zistili nárast depresií u mladých ľudí až o 35% a samovrážd o 31%, uvedomujeme si, že sa vlastne zabíjame len aby sme zapadli? Môže to znieť dramaticky ale pravda je presne tu. Nechcem sa uberať negatívnym smerom a hovoriť o tom, že každý mladý človek so sociálnymi sieťami dospieva k depresii ale čo napríklad také potláčanie našich vlastných obľúbenosti kvôli názoru ostatných a spoločnosti v ktorej sa nachádzame. Všetci chceme zapadnúť, je jedno kam ale niekam určite.

      Premýšľali ste niekedy nad tým, čo všetko ste už uverejnili na sociálne siete? Od vašich myšlienok, osobných fotiek, fotiek s priateľmi, dátumu narodenia, čísla a podobne. Internet vie o nás niekedy viac ako my sami. To by však nebol až taký problém. Zádrhel prichádza v momente kedy autentické chvíle vystriedame za peknú fotku na instagram. Koncerty, dovolenky, jedlo, párty, zábava s priateľmi, západy slnka, nie sú to všetko krásne a výnimočné veci? Prečo ich kazíme tým, že sa musíme pochváliť tým čo zažívame s ostatnými? Nebolo by krajšie keby sme si ich nechali pre seba, veď my sme boli v tom momente, my sme to zažili, mali sme tú česť byť práve v ten čas na práve tom mieste. Potlačme pud chválenkárstva a začnime si užívať naše životy. Je to na nezaplatenie.

         Všetci však vieme, že úsmev sa nedá nahradiť likeom. Každý z nás má iné hodnoty ale musíme si uvedomiť, či sú pre nás dôležitejšie ako chtíč zapadnúť. Do ničoho vás nenútim ale dávam vám ponuku. Ponuku zamyslieť sa nad tým, či to má naozaj význam a čo s tým môžme spraviť. Dávam vám ponuku ísť so mnou na týždeň offline. Skúsme otvoriť oči skutočnému svetu a realite a vymazať si sociálne siete aspoň na týždeň. Toto obdobie nie je nič oproti tomu, koľko času mrháme na sociálnych sieťach. Bola by som rada ak by ste toho boli súčasťou. Viem, že spolu to zvládneme lepšie ako jednotlivci. 

Ako na to? 

Ak ťa tento projekt zaujal, vymaž si na týždeň všetky sociálne siete alebo ich nenavštevuj.Venuj tento čas niečomu čo máš rád, ľuďom, ktorých máš rád atď. Po týždni si sociálne siete môžeš stiahnuť späť alebo nie (je to na tebe ako ti to bude vyhovovať). Ja vám pôjdem ako príkladom čiže do toho pôjdem spolu s vami. Chcem vám len ponúknuť možnosť vyskúšať si nejaký čas bez niečoho, čo nám totálne ovplyvňuje životy.




dieťa

Fáza 1

Fáza 2

Fáza 3

Zánik

Týmto článkom začínam novú kapitolu mojej tvorby. Mám Vás veľmi rada. Posielam vám lásku a mier vo vašich myšlienkách.

S láskou South

2 komentáre:

  1. hello grl, I'm proud. ďakujem, už Len za príležitosť si to prečítať. ďakujem že si:)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.